..

Thursday, February 25, 2016

Reasoning (Analogy) - 3

                                                   Reasoning (Analogy)- 3

Here one pair is given. Find the other pair with same relation.


Q:1   Horse: Pony
         (a) Angle : Steradian                     (b) Insect : larva  
         (c) Area : Hectare                          (d)  length : Meter

Ans. - (b) Insect: larva

Exp. -    As pony is younger one of horse, in the same way larva is younger one of     
               insects.

Q:2   Actor :   Stage
         (a)  Hunter :  Prey                       (b) Pilot : Cockpit
         (c)  Painter : Brush                     (d) none of these

Ans. (b)  Pilot : Cockpit

Exp.-     As actor Perform on stage, in the same way Pilot perform in cockpit.

Q:3  Pen : Write
         (a)  Cat : Kitten                          (b)  Energy : Joule
         (c) Sword : slaughter                 (d) Work : Joule

Ans.    (c)  Sword : Slaughter

Exp.   As pen is used to write,  in the same way sword is used to slaughter .

Q:4  Jewelry : Gold
          (a)  Power: Watt                      (b)  lion : Cub 
          (c) Oil : Seed                           (d) none of these

Ans.-   (c) Oil : Seed    

Exp.  -   As Jewelry is prepared from Gold or we can say that gold is raw material for     
              Jewelry, in the same way seed is raw material for oil.

Q:5   Sphygmomanometer :  Blood Pressure
          (a)    Odometer : Speed       (b) Metal : Ore
          (c)    Spoon : Feed                (d)  Cobbler : Awl

Ans.  (a) Odometer : Speed

Exp. -   As Sphygmomanometer is used to measure Blood Pressure , in the same way               Odometer is used to measure Speed.

Q:6   Dog : Puppy
         (a)   Power : Watt                     (b)   Resistance : Ohm
         (c)   Butterfly : Caterpillar         (d) Paper : Pulp

Ans.   (c)  Butterfly : Caterpillar

Exp.   As Puppy is younger one of Dog,   in the same way caterpillar is younger one of              butterfly.

Q:7   Hygrometer : Humidity
           (a)    man : child                      (b)   Chef : food  
           (c)  tailor : clothes                   (d)   scale : length

Ans.   (d)  scale :  length

Exp.     Hygrometer is used to measure Humidity,  in the same way Scale is used to                     measure Length.

Q:8  Luminosity : Candela
           (a) Magnetic intensity :  oersted         (b)  Hen : chicken
           (c)   lion : cub                                        (d)   none of these

Ans.   (a) Magnetic intensity :  oersted  
                                            
Exp.:- Candela is the unit of luminosity , in the same way oersted is the unit of                              magnetic intensity.

Q:9   Onomatology   : Names
         (a)  Chef : Knife                                     (b)    Author : Pen
         (c)   Entomology : Insects                     (c)     Ammeter : current

Ans.(c)   Entomology : insects

Exp.       Study of names is called onomatology , in the same way the study of insects                      is called entomology.

Q:10  Eccrinology : Secretion
           (a)   Surgeon : Scalpel                     (b)   Mass : kg
           (c)  Orography :  Mountains             (d)   none of these

Ans. Orography  : Mountains

Exp. :-  Study of Mountains is called orography & the study of Secretion is called                          Eccrinology.

Q:11   Tailor : Needle
              (a)   Sculptor : Chisel                    (b)   Mycology : Fungi
              (c)   Oology  :  Eggs                      (d) Herpetology : Amphibian

Ans.  Sculptor : Chisel

Exp. Tailor uses needle for his work & sculptor uses chisel for his work.

Q:12   Palaeontology : Fossils
           (a)  Cardiology :  Heart                (b) Taseometer  : Strains
           (c)  Rain Gauge :  Rain                (d)  Balance : Mass

Ans.  (a) Cardiology : Heart

Exp.  Study of Fossils is Palaeontology, in the same way study of Heart is called                      Cardiology.

Q:13  Ornithology : Birds 
         (a)  Semantics :  Language             (b) Balance  :  Mas
         (c)  Velocity : Meter Per Second     (d) None of These

Ans.  (a) Semantics : Language

Exp. :- Ornithology is the study of Birds , Semantics is the study of language.

Q:14  Botany : Plants
          (a)  Zoology  :  Animals                   (b) Mass : Kg
          (c)  Time : Second                           (d) None of these

Ans.  (a)  Zoology  :  Animals

Exp.  :- Botany is the study of plants & Zoology is the study of Animals .

 Q:15  Railway : Suresh Prabhu 
            (a)  Defence : Smriti Irani             (b) Home : Nitin Gadkari
            (c)  Finance : Arun Jaitley            (d) None of these

Ans.  (c) Finance : Arun Jaitley      

Exp.  :- Suresh Prabhu is Minister of Railway and Arun Jaitley is Finance Minister


2 comments:

  1. Thank you for giving this opportunity,Your site is very useful for every one.
    Regards:
    SarkariResults

    ReplyDelete
  2. cracking exams with ease is something we should look forward for. For more such information visit ; http://www.kidsfront.com/competitive-exams.html and crack CAT exam easily.

    ReplyDelete

..